In de warmte en tussen de losvliegende tropische vogeltjes. In die tijd waren er meer en gevarieerder vogels dan tegenwoordig. Een heerlijk gekwetter en vaak waren ze druk bezig met het bouwen van een nest met alle balts die daarbij hoort.
De tekening heeft niet de vogels als onderwerp, maar wel de beplanting in en rond het water. En daar kun je jezelf aardig in verzuipen als je niet uitkijkt.
Stug doorgaan, maar wel in alle rust: blad voor blad voor blad voor ....
Overzicht Victoria-serre
Ik heb geen idee welke planten ik heb afgebeeld, maar in ieder geval liggen in het water de bladeren van Victoria regina, een waterlelie. Eens per jaar is hier een fotosessie waarin je je baby kunt laten fotograferen op het kuipvormige blad van de Lelie.
Uiteraard is de serre naar deze waterplant vernoemd als belangrijkste attractie.
Blijdorp zelf schrijft over deze plant het volgende:
(Bron: dossier diergaarde blijdorp reuzenwaterlelie )
Uit ontkiemd zaad groeien eerst kleine ovale bladeren. Elk blad daarna is groter. Vanaf ongeveer het vierde blad zijn ze rond en groeit er ook een rand aan. Een opgerold blad wordt door de steel met stekels boven water geduwd, waar het zich ontvouwt. De onderkant van het blad heeft verdikte nerven. Samen vormen die een netwerk van vierkantjes met op elke hoek een stekel. Als het blad op het water neerkomt, blijft er lucht hangen tussen de vierkantjes, waardoor de bladeren een enorme drijfkracht krijgen. De plant krijgt gemiddeld elke 5 dagen een nieuw blad. Als de eerste bloem groeit, dan komt er daarna een blad dan weer bloem-blad-bloem-blad etc.
De reusachtige drijvende bladeren hebben een draagvermogen van zo rond de 25 kilo! Sommige bladeren hebben een doorsnede van ruim tweeënhalve meter.
De 'koningin der waterlelies' bloeit twee nachten: de eerste avond opent de knop zich tot een schitterende witte bloem en verspreidt een ananasachtige geur. Tijdens de tweede nacht is de bloem rozerood van kleur en zakt vervolgens onder water.
Elk jaar verzamelen plantverzorgers van Diergaarde Blijdorp zaden van de lelies. Deze worden in een aparte koelkast rond de 10 graden in osmosewater* bewaard. Aan het begin van ieder jaar worden de zaden in een speciaal aquarium gelegd om te ontkiemen. In de Diergaarde worden jonge zaailingen in een bedje van olifantenpoep, bemeste tuinaarde en leem geplant. Het water in de bassins is gemiddeld 28 graden Celsius. * dit is water dat ontdaan is van alle mineralen, metalen en bacteriën die in leidingwater aanwezig zijn.
De reuzenwaterlelie en Diergaarde Blijdorp hebben een lange geschiedenis samen. Halverwege de 19e eeuw kwamen er in Europa zaden beschikbaar van reuzenwaterlelies (Victoria Amazonica) uit Brazilië. Diergaarde Blijdorp bouwde een speciale grote serre voor de plant en stelde deze vanaf 1887 tentoon. De serre was gemaakt naar voorbeeld van de groteske serre in België. Bovenop de 12 meter hoge ronde serre van Blijdorp stond het beeld van vrouwe Flora. Ook toen de Diergaarde naar de nieuwe plek aan de Van Aerssenlaan verhuisde, is er een speciale waterlelie-serre gebouwd. Nog steeds kun je de reuzenwaterlelie jaarlijks bezichtigen in deze Victoria Serre. Sinds 2015 groeien er ook in het nieuwe vlinderparadijs Amazonica meerdere reuzenlelies.
Meer informatie kun je lezen in het in 2013 verschenen bijna 500 pagina tellende boek van onderzoeker Tomasz Aniśko getiteld: Victoria The seductress, Acultural and Natural History of the World’s Greatest Water Lily ISBN: 978-1-935442-22-6
Geen opmerkingen:
Een reactie posten