woensdag 1 mei 2019

Botanische Kunst 2: Akkeronkruiden op hun retour

Dit kunstwerk, een tweede bijdrage aan  "Mr. H. Bouquet", heeft de teloorgang van de akkeronkruiden (met de omringende flora en fauna) als onderwerp. Het kunstwerk geeft de relatie weer tussen akkeronkruiden en akkerbouw c.q. veeteelt.

Door schaalvergroting in de productie van voedingsgewassen of nog erger de aanwas van biobrandstoffen is vanwege de macht van aandeelhouders de boer onder druk gezet om een maximaal rendement te behalen. Helaas gaat zo'n rendement ten koste van de natuur rondom en ook in zo'n akker of weiland. Veel unieke wilde plantensoorten hebben hun bestaan gericht op schaarste. Voedingsstoffen in de natuur zijn schaars en er is een hevige concurrentie tussen de planten en dieren om hun een bestaan af te dwingen.
Dit gevecht om voedingsbronnen heeft geresulteerd in prachtige biodiversiteit. Iedere beschikbare nice is opgevuld door weer een ander plant en/of dier.

Komt daar een boer met de botte bijl als mest(-overschot) overheen, dan kan zo'n plantje het surplus aan voedsel niet aan en gaat dood. En dan heb ik het nog niet eens over de herbiciden, insecticiden etcetera. Ook alleen de aanwezigheid van het akkergewas of grassoort kan een te grote druk op de akkeronkruiden opleveren.

Met het verdwijnen van de akkeronkruiden verdwijnen ook de daarvan afhankelijke insecten en de daarvan weer afhankelijke vogels en andere dieren, etcetera, etcetera.

De bron van alle kwaad zijn de bank en de groothandelaren levensmiddelen (en specifiek de aandeelhouders daarvan). Om een schaalvergroting mogelijk te maken heeft de boer geld nodig van de bank en zit daarmee gevangen in een steeds nauwer wordende spiraal, tot het een strop wordt (helaas soms letterlijk). Aan de andere kant is de groothandel van supermarkten steeds minder bereid de boer voldoende te betalen voor hun productie (-proces). Niet voor niets verdwijnen de boeren net zo hard als de akkeronkruiden.

Mijn kunstwerk heeft dan ook de vermindering van akkeronkruiden als thema. In het werk zie je gedroogde planten op een achtergrond van een (oud) boekhoudsysteem; het geld wordt geteld ten koste van de akkeronkruiden en ten voordele van het gewas. De rode lijn is evident de ontwikkeling van de biodiversiteit aan akkeronkruiden. Wil je nog akkeronkruiden zien, dan zul je straks (?) te rade moeten gaan in een herbarium ( Nationaal Herbarium Nederland ).




Geen opmerkingen:

Een reactie posten