woensdag 1 mei 2019

Social Sofa nummer 5 met landelijk thema in Papekop

Een Social Sofa of Socialsofa is een zitbank met mozaïek geplaatst in openbare ruimte, naar een idee van Karin Bruers. De banken zijn gemaakt van beton en hebben een lengte van 2,24 m en de vorm van een chaise longue. Ze wordt beplakt met al dan niet ge- of verknipte mozaïeksteentjes. Na het plakken wordt het met voegmiddel weerbestendig gemaakt. Bruers kwam op dit idee om mensen met elkaar in contact te brengen

Op het moment mozaïeken vrijwilligers in Oudewater voor de vijfde keer op een z.g. Social Sofa. Ditmaal voor Papekop.

Behalve het eigenlijke mozaïeken is ook het ontwerp een sociaal gebeuren. Samen komt men tot een ontwerp. Het knip- en plakwerk van de steentjes wordt door de liefhebbers gedaan en niet perse mede door de ontwerper.

Een hele klus om overtuigend een kleine tekening in het groot over te brengen op de bank!

Mijn koeienontwerp is wederom bestemd voor de achterzijde van de bank. Het oorspronkelijke ontwerp was al gemaakt in 2015 en bedoeld voor tweede bank.

Oorspronkelijke eerste ontwerp voor de tweede bank, nu dus gebruikt voor de vijfde bank!
Behalve de achterzijde was toen ook een ontwerp voor alle andere zijden gemaakt. Delen daarvan zijn gebruikt en aangevuld door anderen. De oorspronkelijke achterzijde met koeien is door een andere vervangen met een eend, een reiger en wat vissen. Voor een meer natuurkarakter.
Tweede ontwerp achterzijde voor de tweede bank
Het koeienontwerp is nu dus gebruikt voor de vijfde onderhavige bank voor Papekop.

Maar omdat Papekop qua inwonersaantal gering is, is de kans op tekentalent ook minder en daarom zijn door de initiatiefneemster mijn "ouwe koeien" uit de sloot c.q. archief gehaald voor de achterkant. De andere zijden worden door Papekoppers en anderen gedaan.

Mijn koeienontwerp is een tweedeling.

Links:
Het koeien melken in de weide op de ouderwetse manier met de hand. Via een opvangemmer wordt de melk door een zeef in de melkbus gestort en overgebracht naar de boerderij. Daar wordt er melk, karnemelk, boter of kaas van gemaakt of eventueel in dezelfde bussen overgebracht naar een coöperatieve melkfabriek.

Rechts:
Met behulp van melkmachines in een mega-stal. Alle melk komt samen in één gekoelde container. Van daaruit wordt het overgepompt in een tankwagen en naar de fabriek gebracht. Zelden wordt er nog zelf mee gekaasd. Door het raam heen zie je de tankwagen en de moderne boerderij.

Ik beperk mij tot het ontwerp en breng alleen mijn ontwerpgedeelte over op de bank met behulp van houtskool en dat is precies wat de foto laat zien in het plaatselijk suffertje "De IJsselbode" van 29 april j.l.

Wilt u op de hoogte blijven van het verdere verloop van de afwerking van de bank, dan kunt u terecht op: facebook.com (Oudewater zit goed).

Wilt u het resultaat zien van de vier of vijf banken? Kom dan naar Oudewater en wandel eens door de stad. In het echt zijn ze mooier dan op een digitaal plaatje!

Meer over het fenomeen Social Sofa's: socialsofa.com en nl.wikipedia.org


Geen opmerkingen:

Een reactie posten