Vorige week heb ik in een kringloopwinkel voor 5 euro een curieus tekenapparaatje gekocht voor het maken van teksten op papier. Meer uit nieuwsgierigheid of zoiets kan werken. En het werkt! Dit lettertekenapparaat komt uit de kalligrafiewereld, maar is evengoed te gebruiken voor de teksten op natuurtekeningen (in het net).
Het gaat om een Phantom-Line 100 Optical Lettering Guide. Zoals de titel al zegt gaat het om een optisch systeem. En wel spiegeling en doorzicht. Je gebruikt het apparaat als je geen potloodstrepen kunt of wilt trekken op het papier om recht en in lijn te kunnen schrijven. Zo'n tekst kan bijvoorbeeld een soortnaam van een plant op een botanische tekening of aquarel zijn, of een beschrijving van wat je ziet.
Een potloodlijn geeft altijd een groef of beschadiging van het papier door weggummen.
Het originele doosje (Op internet zijn er vele varianten originele doosjes te vinden. Waarschijnlijk een lange doorlooptijd gehad!) |
In het kort komt het op neer dat je aan de ene zijde een kartonnetje legt met linieerpatroon. Behalve deze kaartje kun je natuurlijk ook je eigen kaartjes ontwerpen met een afwijkende regelafstand en eventueel afwijkende schrijfhoek.
Het te gebruiken lijnenkaartje wordt goed belicht en is daardoor onder een hoek gespiegeld op een half-doorzichtig donkere perspex-plaat.
Phantom-line 100 |
De bedoeling is dat je door de donkere plaat kijkt naar je potloodpunt. Je zult dan de gereflecteerde lijnen zie EN je potloodpunt (die ook voldoende is belicht om zichtbaar te kunnen zijn door het donkere perspex). Je kun dan gemakkelijk zonder verloop schrijven tussen twee virtuele lijnen. Als je groter wilt schrijven kun je één of meerdere lijnen overslaan.
Kijken door het donkere scherm naar de virtuele lijnen en schrijven maar...! |
Omdat ik nieuwsgierig was of er een afwijking ontstaat door de hoek waarin gespiegeld wordt heb ik een test gedaan. Daaruit bleek dat de afstand tussen de virtuele lijnen over de gehele lengte gelijk blijft, tenminste bij de grootte van dit apparaat.
Test naar de maatvastheid uitlijning. Zowel links als rechts is het 13 resp. 22 mm hoog! |
De uitlijning in de hoogte is links en rechts hetzelfde, je gaat dus niet groter of kleiner schrijven. Voor de uitlijning is de kalibratie van het apparaat belangrijk. De virtuele lijnen mogen niet "boven" of "onder" het papier liggen, want dan verloopt het en kun je bovendien minder goed je potlood op de juiste plaats neerzetten.
Het een en ander is na te lezen in de handleiding hieronder. Deze handleiding bestaat uit een voor- en achterkant. Op de voorkant wordt het gebruik uitgelegd, op de achterzijde de kalibratie.
Handleiding gebruik Phantom-line 100 |
Kalibratie Phantom-line 100 |
De werking van het apparaat in ogenschouw genomen moet het mogelijk zijn een groter apparaat te bouwen om bijvoorbeeld foto's, andere tekeningen of zelfs (planten-) objecten over te kunnen trekken. Een kleine test met een Helleboris-bloem gaf me gelijk. Alleen de dikte van het voorwerp kan parten gaan spelen doordat de hogere punten niet meer op het vlak van het tekenpapier komt te liggen, maar er ergens boven zweeft (net als de lijnen bij het niet gekalibreerde apparaat). Toch loont het de moeite dit eens een keer uit te proberen met wat restmateriaal.
Lettersjablonen
Een andere mogelijkheid om zonder potloodlijnen teksten te schrijven is gebruik te maken van een lettersjabloon langs een liniaal. Een nadeel is dat je gebonden bent aan het lettertype van de sjabloon. Het doet dan erg stijf aan. Terwijl je met de Phantom een eigen (fantasie-)letter kunt toepassen.
Lettersjablonen die je langs een vastgezette liniaal laat schuiven. (Bron: wikivisually.com ) |
Zijn potloodstrepen geen bezwaar kun je als laatste voorbeeld een variabele lijnentreksjabloon gebruiken. Deze is, in tegenstelling tot de Phantom, nog overal verkrijgbaar. Het werkt perfect, je hoeft niet meer de afstanden te gaan afmeten en dan maar hopen dat de lijnen door de hoek van je potlood op de juiste afstand staat t.o.v. elkaar. Dit sjabloon trekt de potloodlijnen steeds op dezelfde manier.
Bijschrift toevoegen |
Als je op internet zoekt met de term "lettering guide" kun je nog veel meer oplossingen vinden. Van eenvoudige sjablonen tot elektronische tekenapparaten in inkt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten