dinsdag 21 maart 2017

De aangepaste bovenkaak van Placodus gigas

In 2015 heb ik een foto gemaakt van een fossiel in het nu tijdelijk gesloten Museum Naturalis te Leiden en deze omgezet in een kleurpotloodtekening.

Placodus gigas, fossiel in Naturalis
Op de laagste verdieping was (de tentoonstelling en gebouw wordt vernieuwd) een overzicht van het leven door de era heen. Vanaf het allereerste begin uit het pre-cambrium tot en met de zojuist uitgestorven dieren. De verdiepingen erboven lieten het huidige leven zien (nu ja, leven ... opgezet, gedroogd of op sterk water).

Het door mij getekende fossiel is een bovenkaak van een soort uit het genus Placodus. De soortnaam is Placodus gigas.
Het genus Placodus is een uitgestorven geslacht van mariene reptielen, behorende tot de orde der Placodontia.

Citaat uit Wikipedia:
Placodontia vormen een orde van mariene reptielen uit het Trias. Zij worden gerekend tot de Sauropterygia, de superorde die ook de Pleistosauriërs omvat.
Placodonten worden gekenmerkt door hun schildpadachtige voorkomen. Ze waren meestal tussen de één en twee meter lang, maar de grootste soorten konden wel drie meter lang worden.
De Placodontia waren van alle mariene reptielen de minst gespecialiseerde zwemmers. Gedurende de ongeveer 35 miljoen jaar dat ze voorkwamen, leefden ze niet in open zee maar alleen bij de kust, vermoedelijk in moerassen.
Placodontia leefden van schelpdieren.
De eerste fossiele Placodontia werden gevonden in 1830, waarna andere vondsten volgden in heel Europa en het Midden-Oosten.

Placodes gigas (Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Placodus )

Reconstructie van Placodes gigas (Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Placodus )


Botjes van Placodes gigas (Bron: http://www.reptileevolution.com/placodus.htm )
















In het bovenstaande beenderenoverzicht is te zien dat de bovenkaak voorin kennelijk tanden hebben gezeten.

Bovenkaak met tandholtes

Die tandholtes van deze tanden kon ik niet terug vinden op het fossiel.
 
Geen tandholtes, zelfs geen aanduiding daartoe
Dat is jammer, want hierdoor wordt je op het verkeerde been gezet. Ik dacht dat het dier zijn voedsel als een lepelsteur zijn voedsel opgroef en zo naar binnen lepelde.
Niet dus.
 
Met dit fossiel is nog meer aan de hand. Het "lepeltje" is gerepareerd of aangepast. De foto op internet heeft een veel kortere lepel dan die op mijn foto. Ook de vorm en de structuur is veranderd.
 

Hetzelfde fossiel uit Naturalis, maar met een kortere "lepel"
(Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Placodus )
 
Detail uit vorige foto.
Let ook op de dwarsnaad!
Als je toch rommelt aan het fossiel, waarom dan niet meteen tandholtes aangebracht?
Als je het ethisch doet, geef je duidelijk aan wat toegevoegd is, bijvoorbeeld door een andere kleur of materiaal. Dan dan kun je met een gerust hart desnoods ook de tanden aanbrengen. Een gemiste kans.

Als je iets tekent, dan gaan details opvallen. Je onderzoekt het onderwerp verder op internet en dan zie je zo iets. Jammer dat ik dit onderzoek pas gedaan heb na het tekenen, dus ook mijn tekening heeft de "fout".

Mijn tekening is ditmaal op A3-formaat en getekend in kleurpotlood. Voor de belettering had ik goed het Phantom-line 100-apparaatje uit mijn eerdere blog "Lijnentrekkerij..." kunnen gebruiken!

Getekend naar een foto gemaakt in Museum Naturalis


Geen opmerkingen:

Een reactie posten