Al dagen was ik op zoek naar een geschikte bloeiende plant om uit te pluizen en na te tekenen. Maar helaas, in het wild was door alle vorst niets bloeiends en boeiends boven de grond. Af en toe zag ik bij iemand in de tuin iets wat op een bloem leek (voornamelijk Helleboris - de kerstroos), maar die waren treurig met hun kopjes naar beneden. En bovendien in iemands tuin..., daar kun je niet zomaar wat plukken. En vragen geeft weer zoveel tegenvragen en daar had ik nou ook weer geen zin in.
Zo'n Helleboris heeft trouwens wel weer een aparte bloeiwijze. Dat heb ik geleerd tijdens een rondleiding in de Hortus van Leiden in februari 2013, dus ik hoop toch dat ik ergens een verwilderd exemplaar tegen kom om dit eens nader te kunnen onderzoeken. Iets met aparte honingbloemen in de grote bloem om de eerste hommels te lokken. Hoe het precies zit weet ik niet (meer).
De Oudewaterse struik in mijn tuin.
Het stond er al toen we ons huis kochten. Het staat niet in de weg, al wordt het nu wel wat erg groot voor de plek. De bol van een meter doorsnede is voornamelijk groen met hier en daar een trosje rode bessen. Op uiteinden van de takken die geen bessen bevatten zitten kleine knopjes (bladknopjes dacht ik). Bij navraag in Wageningen bleek de struik een Skimmia te zijn. De geslachtsnaam en de ondersoortnaam moest gespeld worden, ja, ja.., ik heb dus echt geen verstand van planten .
Detailtekeningen Skimmia japonica subsp. revesiana |
Als je een naam hebt kun je meer vinden op internet: bron: Appeltern Skimmia japonica var. reevesiana (Skimmia)
Omschrijving: Skimmia japonica subsp. reevesiana is een mooi skimmia met een donkergroen blad. De trossen met rode bessen vormen, samen met de witte bloempluimpjes, de belangrijkste sierwaarde van deze wintergroene heester.
Skimmia japonica subsp. reevesiana groeit vrij langzaam en wordt uiteindelijk circa 50-60 cm hoog.
Skimmia japonica subsp. reevesiana is goed toe te passen in een border. Het beste kunt u Skimmia japonica subsp. reevesiana een plekje in de halfschaduw geven. Het leerachtige blad van Skimmia japonica subsp. reevesiana kan wat lichter worden wanneer de plant in de volle zon staat.
Beschrijving schetsen.
Het algemene uiterlijk (habitus) is hierboven al vermeld. In mijn geval, naar later bleek, bloemen in de knop en rode bessen in trossen. De bladeren zijn gaafrandig met donkergroene bovenzijde, waarin ook een nervatuur is te onderscheiden, en een lichtergroene onderzijde, zonder zichtbare nervatuur (alleen in doorzicht).
Habitus Skimmia |
Bladeren met kleuraanduiding en baldstructuur. |
Bladhabitus en bladgroenverdeling met huidmondjes |
De bes en het steeltje van de bes (rechts het schilletje dat door drogen donkerder tot zwart wordt) |
De bes in langs- en dwarsdoorsnede |
Het (nog?) witte zaad van verschillende kanten gezien |
Niet op dezelfde tak als de besjes zitten de bloemknopjes. Per takje is dus een andere bloeitijd. Aanvankelijk zag ik de bloemetjes aan voor spruiten van nieuwe takjes, maar bij openpeuteren bleek een complete bloem in de dop aanwezig. Ik heb de situatie geschetst zoals deze nu is. Ik weet niet hoe de kleuren en de bloem er uit zien als deze geheel ontloken is. Het is nu allemaal transparant en meer of minder lichtgroenig. De buitenzijde van de bloem loopt rozig aan.
De bloemknop met inwendige structuur (stamper en 4 meeldraden) |
Om dit viertal staan in de door de bollen ontstane holtes vier glazige meeldraden. Ze hebben een pijlvorm, met aan de binnenzijde van de pijlpunt een kleinere vlezige pijlpunt. De laatste zijn een soort flappen die met z'n tweeën onder een hoek ten opzichte van elkaar staan.
Zo is de situatie in knop. Ik weet nu nog niet hoe dat bij uitbloeien is. Of ze dan nog dezelfde vorm hebben en dezelfde kleur. Afwachten dus...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten