Deze Chrysant is een gekocht exemplaar in een pot uit de supermarkt en met pot en al in de tuin gezet. Een paar maanden later, al na een paar nachtvorsten, heb ik een paar bloeiende takjes uitgeknipt om na te tekenen.
|
Overzicht Chrysant-tekening |
De plant lijkt een bol van bolletjes. Bovenin geel van de bloemen en onderin het groen van lobbig geveerde bladeren. Beiden op dezelfde stengels. Eén zo'n geel bolletje is één bloem. Zo'n bloem bestaat uit zeer vele losstaande kroonblaadjes (90 x) met meeldraden erin. Naar buiten toe zijn ze meer gesloten. Ergens middenin zit een paar stampers op steeltjes (zie onderste opmerking).
Beide zitten op een lichtgroene sponzige bolle heuvel die ondersteund wordt door ongeveer 18 bruinrandig gerafelde groene kelkbladen. Als je de bloemen lostrekt van de heuvel zie je rode littekens verschijnen.
|
Bloemvoet met kelkblaadjes en steelkelkjes |
De kroonbladen bestaan uit een enkel lepelvormig blad die aan het uiteinde voorzien is van twee of drie golvingen in de rand en aan het begin, in het licht omvouwen blad, een T-vormige stempel. De dwarsstukken van de T zijn aan de rand voorzien van druppelvormige (kleverige?) cellen.
De meeldraden lijken opgeofferd te zijn aan de vorming van de kroonbladen.
|
Kroonblad met T-vormige structuur |
Op de bolle heuvel (zie figuur boven) zitten nog twee structuren, waarvan de functie me niet duidelijk is.
Het eerste zijn twee hyaliene (transparante) draden, de tweede een tweetal kelkjes op een steeltje met daaruit groeiend ook weer een T-vormige structuur, maar nu in een hulsje die later kennelijk afvalt. Een stamper, of een nog overgebleven meeldraad???
Wie het weet mag het me vertellen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten