dinsdag 4 juli 2017

Kool (Brassica oleracea)

In iedere wegberm kom je deze plant wel tegen in massa. De randen van de wegen kleuren tijdelijk geel. In de Flevo-polders wordt er met deze plant gekweekt om er olie uit te slaan.
Ze worden hoog en zijn rijk voorzien van gele bloemen.

De getekende plant is gevonden in Everdingen bij het fort op 14 maart 2017, de tekening een vijftal dagen later om de bloemen wat verder uit te laten komen in huis. Het was nog vroeg in het jaar.

Kool (Brassica oleracea) in overzichtstekening.
De bloem is tamelijk eenvoudig van aard en erg open. Deze openheid wordt veroorzaakt door vier lang gesteelde gele kroonbladeren. Deze zitten samen met de zes meeldraden op een grasgroene knobbelring. In het midden zit de stamper. Het geheel samen rust op een rozet van vier groene kelkbladeren. Er zijn vier langen en twee korte meeldraden. De stamper met stempel is ongeveer even lang of iets langer dan de lange meeldraden. De stempel is een simpel groen  knobbeltje. De gele kroonbladeren overreiken de meeldraden en stamper.

Bloemdetails
Het stuifmeel is, evenals de vorige kerstroos-tekening, een standaardmodel van drie lobben. In doorsnede minder dan de lengte, waardoor het op een rugbybal lijkt.


Als je een microscopisch preparaat maakt in water, dan zwelt de stuifmeelkorrel op tot het een gladde wand heeft. In de korrel is dan een olie(?)druppel te zien die wel één derde van de binnenruimte in beslag neemt. Soms is het eruit gelopen. Een voorraadje basisolie waaruit later in het zaad echte olie ontstaat? Koolzaad wordt tenslotte gekweekt voor de olieslagerij.

Koolzaadpollen in lichtmicroscoop (Bron: theantherspromise.files.wordpress.com
Hieronder een fraaie SEM-foto met oppervlaktedetails van de stuifmeelkorrel.

Stuifmeelkorrel in SEM-microscopie (Bron: www.sciencephoto.com)


Het blad is aan de bovenzijde donkerder groen dan aan de onderzijde. Wat is aangegeven op de habitustekening. Daar kun je ook zien dat de plant aan de onderzijde houtig roodbruin is en dat het naar de uiteinde toe steeds kruidachtiger wordt.


Habitustekening Koolzaad (Brassica oleracea)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten