zondag 28 april 2019

Dora de Explorer magisch tekenbord (Grafiboo'x)

In mijn blog van zondag 19 maart 2017 met als titel: "Lijntrekkerij en teksten toevoegen" heb ik een tekenapparaatje beschreven, de Phantom-line 100, gevonden in een kringloopwinkel.


De Phanton is een ingenieus tekenhulpmiddel dat zich voornamelijk beperkt tot letters.

Ik verzuchtte toen het volgende:

"De werking van het apparaat in ogenschouw genomen moet het mogelijk zijn een groter apparaat te bouwen om bijvoorbeeld foto's, andere tekeningen of zelfs (planten-) objecten over te kunnen trekken. Een kleine test met een Helleboris-bloem gaf me gelijk. Alleen de dikte van het voorwerp kan parten gaan spelen doordat de hogere punten niet meer op het vlak van het tekenpapier komt te liggen, maar er ergens boven zweeft (net als de lijnen bij het niet gekalibreerde apparaat). Toch loont het de moeite dit eens een keer uit te proberen met wat restmateriaal."

Die moeite van het restmateriaal kan ik mij besparen, want ik heb op de kindervrijmarkt van Koningsdag 2019 een tekenbord gevonden dat hetzelfde idee laat zien, alleen met een groter scherm.

Het is een z.g. Grafiboo'x van Joustra. Mijn exemplaar is gericht op Dora de Explorer-fans (Hier: Dora L'exploratrice van Nickelodeon). Voor kinderen van 5+ en daar mag ik mij gelukkig onder scharen!

Afbeeldingsresultaat voor dora l'exploratrice grafiboo'x


Het moeten overigens wel knappe 5+ - ers zijn, want mij lukt het niet zo in 1,2,3,4,5!

Een voorbeeld van kinderwerk gevonden in de doos:



Je ziet hier dezelfde versmalling optreden als in mijn werk hieronder. Ook zie je dat een kind het nog niet in de vingers heeft de verschillende onderdelen van de vos (?)  op de juiste plek te houden. Als je de tekeningen ruggelings tegen elkaar doorlicht zie je dat eigenlijk niets op haar plaats zit. Het moet een al wat ouder kind geweest zijn, want de verschillende onderdelen zijn wel met elkaar verbonden.
Inkleuren is voorgedaan (wenkbrouwen) en nagedaan door een heel klein kind (in de staart). Een ouder broertje of zusje of een moeder met minder tekentalent?

Bij de Phantom heb je lijnen waar je je op kunt richten bij het schrijven. Dergelijke hulplijnen ontbreken die bij het vrije werk natuurlijk of je moet een rooster over het origineel aanbrengen. Als gevolg dat de tekening er anders gaat uitzien dan de oorspronkelijke foto. Dat komt door de versmalling die steeds sterker wordt naarmate je van het centrum af tekent.
Bovendien is het zeer moeilijk je blik constant op dezelfde plek te houden, anders "verschuift" het virtuele beeld en ga je op de nieuwe plek verder met tekenen. Het gevolg is dat de tekening in brokken uiteen valt of elkaar gaat overlappen.
Ik heb met uiterste concentratie een poging gewaagd. In mijn tekening is duidelijk de versmalling te zien die het excentrisch tekenen oplevert. Een kalibratie als bij de Phantom is met dit apparaat niet mogelijk. Hier heb je te maken met een paar vaste voorgegoten sleuven waarin de spiegel klikt, hetzelfde geldt voor de origineelhouder als voor de blanco vel houder.
Het totaal is wat wiebelig. Maar desondanks is het toch wel bruikbaar, mits verhoudingen niet erg belangrijk zijn.


Je kunt in de tekening duidelijk zien dat de kop smaller is geworden en dat de snavel daardoor dikker is dan bij het origineel.
Hier is van links naar rechts getekend (ik ben rechts) vanuit het centrum (uiteraard in spiegelbeeld) en dat hoe verder je van het centrum verwijderd raakt hoe smaller de tekening wordt. Daar moet nog wat op gevonden worden, ten vervolge!

Zonder de foto zou je het verschil niet snel opmerken, tenzij je een echte kenner bent van roofvogels.

Dit is een Rode wouw (Milvus milvus), een roofvogel uit de familie van de havikachtigen (Accipitridae).